Σπύρος Α. Βρετός


Ο Σπύρος Α. Βρετός (Αθήνα 1959 – 2015) ήταν δημοσιογράφος και μεταφραστής με σημαντικό έργο στο χώρο του φανταστικού.

Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και δημοσιογραφία στην Αθήνα και το Παρίσι. Ήταν αρχισυντάκτης της επιθεώρησης Δημοσιογραφία (ελληνική έκδοση του Columbia Journalism Review) και συνεργάστηκε με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Επικοινωνία και Δημοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Είχε εργασθεί ως δημοσιογράφος σε οικονομικά περιοδικά (Οικονομικός Ταχυδρόμος, Κεφάλαιο, Επιλογή κ.ά.) και αρχισυντάκτης σε ηλεκτρονικά μέσα (Kapa-Tel, i-note.gr, economia.gr). Συνεργάστηκε ως σύμβουλος με το UNEP (Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ) και την Τράπεζα της Ελλάδος. Είχε συμμετάσχει σε έξι συλλογικές εκδόσεις ιστορίας, πολιτικής και οικονομίας ως συγγραφέας και σε άλλες τέσσερις ως επιμελητής.

Φίλος της επιστημονικής φαντασίας από την παιδική του ηλικία, ήταν μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας και τακτικός συνεργάτης του περιοδικού Φανταστικά Χρονικά. Με τους Γιάννη Ανδρέου και Θανάση Γιαννακόπουλο υπήρξε μέλος της τριμελούς εκδοτικής ομάδας που εξέδωσε το περιοδικό sf *an.

Είχε δημοσιεύσει πολλά άρθρα και μελέτες σχετικά με το φανταστικό. Τον Οκτώβριο 2008 εκδόθηκε το βιβλίο του Φαντασιογραφία με υπότιτλο «Βιβλιογραφία έργων αναφοράς επιστημονικής φαντασίας στην Ελλάδα, 1971-2007».

Έγραψε το λήμμα «ΕΦ: Επιστημονική φαντασία, ελληνικό φανταστικό και εκσυγχρονιστική φαντασίωση» στο συλλογικό τόμο Η Ελλάδα στη δεκαετία του ‘80: Κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό λεξικό (2010, εκδ. Το Πέρασμα).

Η μελέτη του «Ο έρωτας του άλλου στη λογοτεχνία του φανταστικού»1 είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό Big Bang και αναδημοσιευθεί στο περιοδικό Οι δραματουργοί των Γιανν (2001).

Το άρθρο του «Μια σύντομη ιστορία του Αρειανού Έθνους» δημοσιεύθηκε στο τεύχος 5 της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού New Perspectives Quarterly (NPQ, Χειμώνας 1997/98). Το άρθρο του «Οι Αδιόρατες Πόλεις» δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Πρίσμα» της εφημερίδας Ημερησία (Ιουλ. 1999) και σε δεύτερη εκδοχή στον ιστότοπο lexima.gr (Απρ. 2004), ενώ ενέπνευσε το θέμα για το 6ο θεματικό λογοτεχνικό εργαστήρι της ΑΛΕΦ (Μάιος 2005). Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα με θέμα την επιστημονική φαντασία (και κάποια διηγήματα) στα περιοδικά Διαβάζω, 9, Φανταστικά Χρονικά και στα fanzines Πολιορκία, Brazil, Big Bang, Οι Δραματουργοί των Γιανν αλλά και στο συλλογικό τόμο Νοσολόγιον (2004, Οξύ) σε επιμέλεια Βασίλη Μπαμπούρη. Άρθρα που συνδέουν την επιστήμη με την εφ δημοσιεύθηκαν επίσης στα περιοδικά Οικονομικός Ταχυδρόμος και Επιλογή, στο fanzine Σαμιζντάτ και στο yearbook Τάσεις.

Άλλα άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στην επιθεώρηση The New York Review of Science Fiction2 3 , στο περιοδικό SOL, βραζιλιάνικη έκδοση του Perry Rhodan4 , σε συλλογικούς τόμους5 και αλλού.

Συμμετείχε με την ανακοίνωση «…there would this monster make a man; any strange beast there makes a man: επιστημονικές, ηθικές και πολιτικές επιπτώσεις στη σύγχρονη αγγλο-σαξονική επιστημονική φαντασία» στο διεθνές συνέδριο επιστημονικής φαντασίας της Θεσσαλονίκης (2001). Η ανακοίνωσή του συμπεριλήφθηκε στα πρακτικά του συνεδρίου.

Είχε μεταφράσει πολλά διηγήματα και τα ακόλουθα μυθιστορήματα που κινούνται στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας και του φανταστικού:

  • Φίλιπ Ροθ, Επιχείρηση Σάυλωκ (2001), Πόλις
  • Κιμ Στάνλεϊ Ρόμπινσον, Η Χρυσή Ακτή (1998), Οξύ
  • Γκορ Βιντάλ, Σε ζωντανή μετάδοση από το Γολγοθά (1997), Μεταμεσονύκτιες εκδόσεις
  • Βίκτορ Πελέβιν, Η πολιτεία των εντόμων (1997), Φυτράκης

Ο Βρετός απεβίωσε στις 4 Σεπτεμβρίου 2015. Λίγους μήνες πριν είχε μάθει ότι έπασχε από καρκίνο.