Γιάννης Ζωγράφος


Ο Γιάννης Ζωγράφος γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1955.
Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα στα τέλη του 1975 στη Θεσσαλονίκη, στο συγκρότημα Βελλίδη.
Από τότε μέχρι τον Ιούλιο του 1997 εργάσθηκε στον γραπτό Τύπο και στην τηλεόραση με σημαντικές «στάσεις» στην «Εξπρές», το «Έθνος», την ΕΡΤ και κυρίως τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο». Και οι σταθμοί του ήταν διαδοχικά η Θεσσαλονίκη, οι Βρυξέλλες, η Αθήνα, το Λονδίνο και πάλι η Αθήνα.
Από το καλοκαίρι του 1997 μέχρι το προτού COVID-19 2020 εργάστηκε στην υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αρχικά ως σύμβουλος και ύστερα ως εκπρόσωπος Τύπου. Στη συνέχεια —το 2006— δημιούργησε μια πρωτοποριακή (για την εποχή εκείνη) υπηρεσία, τη διαδικτυακή τηλεόραση του ΕΛΚ. Το Μάρτιο του 2020 δημιούργησε στο Βέλγιο τη δική του εταιρία συμβουλών και τηλεοπτικών παραγωγών, τη Zografos Media SRL.
Το βιβλίο αυτό είναι η πρώτη ολοκληρωμένη συγγραφική προσπάθειά του στα Ελληνικά. Παλαιότερα έχει μεταφράσει το θεατρικό έργο του Κώστα Βάρναλη «Ο μονόλογος του Μώμου» που ανέβηκε σε θεατρική σκηνή των Βρυξελλών, ενώ έχει δημοσιεύσει στα γαλλικά ένα σύντομο ταξιδιωτικό αφήγημα για την Κορσική (Carnet de voyage en Corse, Αύγουστος 2018, στο zografosmedia.com).