Πώς το παιδί θα επιζητήσει το λογοτεχνικό βιβλίο


Της Γεωργίας Μέγα   

Πρώτη δημοσίευση: περιοδικό ΣΑΜΙΖΝΤΑΤ, 14/05/1997

Η φιλαγνωσία και μάλιστα αυτή της λογοτεχνίας είναι ή θα έπρεπε να είναι μια υπόθεση που αφορά όχι μόνο τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά κυρίως την πρωτοβάθμια, αφού κανείς δεν αντιλέγει στο γεγονός ότι στις πολύ μικρές και τρυφερές ηλικίες ο άνθρωπος επιδέχεται κάθε είδους ερέθισμα με ιδιαίτερη δεκτικότητα.

Αν  ωστόσο κανείς υποστήριζε πως στο Δημοτικό απουσιάζει μια τέτοιου είδους επαφή, θα είχε απόλυτο δίκιο. Γιατί αναμφίβολα η επιλογή λογοτεχνικών κειμένων, για να εμπλουτιστούν τα γλωσσικά εγχειρίδια με λογοτεχνικό υλικό, από μόνη της δεν είναι ικανή να κάνει το μικρό αναγνώστη να εντοπίσει και να εκτιμήσει τη διαφορετικότητά της.

Αλλά και αυτή καθεαυτή η ανάγνωση ενός λογοτεχνικού κειμένου, έτσι όπως προσφέρεται στο ελληνικό σχολείο, δεν είναι αρκετή για την ανάπτυξη της αγάπης για τη λογοτεχνία. Αγάπη, στην προκειμένη περίπτωση, σημαίνει γνωρίζω καλά αυτό που κρατώ στα χέρια μου, το επεξεργάζομαι διανοητικά και συναισθηματικά, το παρατηρώ, το αφουγκράζομαι, το νιώθω, για να παραδοθώ ύστερα άνευ όρων στη μαγεία του, αν τύχει και την ανακαλύψω.

Η καθοδήγηση σε αυτή τη διαδικασία είναι απαραίτητη και ο ρόλος του εκπαιδευτικού δικαιώνεται αν παιχθεί «σωστά».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση «σωστά» σημαίνει διακριτικά, με σεβασμό δηλαδή στην προσωπικότητα του μαθητή αλλά και στην ίδια ύπαρξη του λογοτεχνήματος.

Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες του σύγχρονου μαθητή, οι οποίες πηγάζουν από την παρατήρηση και κατανόηση της πραγματικότητας που βιώνει μέρα με τη μέρα.

Πώς θα μπορούσε ένας εκπαιδευτικός να προσδιορίζει όλα τούτα ζώντας με την ανυπαρξία της έρευνας η οποία θα ήταν ικανή να τον πληροφορήσει για το κοινωνικό – πολιτισμικό επίπεδο των μαθητών του. Μέχρις ότου, πέσει στην αντίληψή του η ύπαρξη ανάλογων προσφορών από ελπιδοφόρους ερευνητές, θα αρκούσε ένας και μόνο τίτλος έκθεσης: «Σκέφτομαι και γράφω για τους νεότερους» για να φωτίσει κάπως την πραγματικότητα του σύγχρονου μαθητή. Το θέμα θα ήταν: «Περιγράφω τα απόγευματά μου» ή «Πώς περνάω τις ελεύθερες μου ώρες», ή κάπως έτσι. Εκεί κανείς θα διαπίστωνε τη θέση και την αξία της τηλεόρασης, των υπολογιστών, των ιδιαίτερων μαθημάτων, των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, της Χ κυρίας που κρατάει τα παιδιά, των πάρτι με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες. Θα διαπίστωνε επίσης την έλλειψη θέσης για τους γονείς, που είτε απουσιάζουν λόγω εργασίας είτε βρίσκονται σπίτι και είναι το ίδιο απόντες, για τη γιαγιά ή τον παππού, για τα αδέλφια που δεν ήρθαν ποτέ στον κόσμο, για τα γειτονόπουλα, για τον ένα και μοναδικό φίλο, που δύσκολα θα υπάρξει αφού για να τον γνωρίσεις χρειάζεται να ξοδέψεις χρόνο πολύ.

Αν ο χρόνος του μικρού παιδιού έχει ήδη από τα 8 του χρόνια κατασπαταληθεί στον αγώνα της επιμόρφωσης, δεδομένου ότι το σχολείο προσφέρει ελάχιστα, και αν ο βομβαρδισμός της εικόνας είναι διαρκής κι έντονος, τότε είναι αδύνατο ο νέος αυτός άνθρωπος να ενδιαφερθεί και πολύ περισσότερο να λατρέψει το λογοτεχνικό βιβλίο.

Η άποψη εκείνου που υποστηρίζει ότι αρκεί το χάρισμα ενός σωστά επιλεγμένου βιβλίου για να ανοίξει στο παιδάκι το μονοπάτι της φιλαγνωσίας είναι αν όχι λάθος, τουλάχιστον άκαιρη.

[…] Παρ’όλα αυτά, το λογοτεχνικό κείμενο υπάρχει, αναπνέει και ευελπιστεί της προσοχής μας. Πώς θα μπορέσει ο σύγχρονος εκπαιδευτικός, υποψιαζόμενος την πραγματικότητα που βιώνει το παιδί, να μπορέσει να κάνει το ακατόρθωτο: Να πείσει το παιδί πως αξίζει να περπατήσει στον κόσμο της λογοτεχνίας, αν και εκ των προτέρων γνωρίζει τις δυσκολίες του. Η βασικότερη δε όλων είναι η γνώση ότι στο ταξίδι αυτό το παιδί θα πρέπει να είναι μόνο του. Αν στις δικές μας εποχές ήταν ευχάριστο να ξεγλιστράς από τις συμβουλές του πατέρα, τις απαιτήσεις της μαμάς, τις προσευχές της γιαγιάς, τις γκρίνιες του μικρού αδελφού, για να βρεις επιτέλους λίγη ησυχία ανοίγοντας τα «Ψηλά Βουνά», Ζ. Παπαντωνίου, στις μέρες μας είναι πολύ δυσάρεστο να σπαταλάς κι άλλο χρόνο μόνος με τον εαυτό σου, έστω κι αν έχεις συντροφιά το αγαπημένο σου λογοτεχνικό «Το αγόρι και το ονειροσέντονο», της Jh. Korralek.

Ακόμα κι έτσι αν έχουν τα πράγματα, πάντα υπάρχουν τρόποι για να προσπελαστούν οι δυσκολίες. Από τις διάφορες θεωρίες που κατά καιρούς εφευρίσκουν όσοι ασχολούνται με τη μέθοδο για την προσέγγιση των Σχολικών Μαθημάτων, αυτή της Συναισθηματικής Αγωγής είναι ίσως αρκετά αποτελεσματική για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Έτσι λοιπόν το λογοτεχνικό βιβλίο δεν στέκεται μόνο του ούτε κατανοείται ούτε αγαπιέται από την πρώτη του ανάγνωση. Ο αναγνώστης χρειάζεται να μπει μέσα του, να γίνει ο ίδιος ήρωας της ιστορίας, να γίνει ο άνθρωπος ή η μάγισσα ή το ξωτικό που πλέκει τα νήματα και καθορίζει τις τύχες.

Η είσοδος αυτή θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και αργά. Η ζωγραφική, ο χορός, ο λόγος, η μουσική θα βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Κάθε μία από αυτές τις τέχνες, με τον τρόπο της, θα δώσει τη δυνατότητα στο παιδί να βιώσει τους χαρακτήρες, να τους λατρέψει ή να τους μισήσει, να πάρει μια στάση απέναντί τους. Ακόμα θα του επιτραπεί να προχωρήσει σε νέους δρόμους την ιστορία και να αισθανθεί και το ίδιο μικρός – μεγάλος δημιουργός. Όλα αυτά προσεγγίζονται με ομαδικές ή ατομικές εργασίες, ανάλογα με το πλάνο που έχει ο εκπαιδευτικός- καθοδηγητής ορίσει. Το πώς ακριβώς θα γίνουν όλα αυτά είναι θέμα χρόνου, γνώσης και ευαισθησίας του εκπαιδευτικού.

  • Χρόνου, γιατί είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να θυσιάσει μέρος της ύλης του Αναλυτικού Προγράμματος για να στριμώξει στην τάξη τέτοιου είδους δραστηριότητες.
  • Γνώσης, γιατί μόνο χάρη σε αυτή θα μπορέσει να στηρίξει και να αναπτύξει τις δραστηριότητες που κάθε φορά ταιριάζουν στο λογοτεχνικό κείμενο που επεξεργάζεται.
  • Ευαισθησίας, γιατί θα πρέπει να αντιληφθεί τα όρια της τάξης του, αλλά και κάθε παιδιού χωριστά, έτσι ώστε να ξέρει ή να υποψιάζεται πότε πρέπει να συνεχίσει και πότε να διακόψει τη διαδικασία των δραστηριοτήτων.

Το ζητούμενο είναι να κάνεις το παιδί να επιζητά την ενασχόληση με το λογοτεχνικό βιβλίο. Αν στο τέλος αυτής διαδικασίας ή και κατά τη διάρκεια ακούς φράσεις:

«Μου αρέσει να γράφω για τη μάγισσα», ή «Θα γράψω ένα ποιηματάκι για τον ήλιο» ή «Κάντε ησυχία, ζωγραφίζω το ονειροσέντονο», το γνωρίζεις πολύ καλά πώς οι μικροί μαθητές ευχαριστήθηκαν την επαφή τους με το λογοτεχνικό βιβλίο, ταξίδεψαν μέσα σε αυτό, έζησαν μέσα από αυτό. Δεν νιάστηκαν που για άλλη μια φορά έμειναν μόνοι με ένα βιβλίο στο χέρι. Γιατί αυτή τη φορά κάποια φιγούρα τους σήκωσε με τη σκούπα της ψηλά για να βλέπουν καλύτερα τον κόσμο.